در دنیای فناوری جایی وجود ندارد که استفاده از USB را نبینید. تمام دستگاه‌های مدرن دارای حداقل یک پورت USB هستند و حتی از طریق آن‌ها شارژ هم می‌شوند. USB 4 نیز از این جهت متفاوت نیست و حتی از پورت تایپ سی که تا امروز به خوبی با آن آشنا شده‌ایم استفاده می‌کند. اما در این مطلب قصد داریم تا با این که USB 4 چیست و چه قابلیت‌ها و مشخصاتی دارد به صورت کامل آشنا شویم.

USB 4 چیست

usb 4

با توجه به این که به گفته USB-IF، USB 4 بر پایه استاندارد Thunderbolt 3 است، این نسخه از USB دارای سرعت 2 برابر نسخه قبلی خود است و دارای پهنای باند ویدئویی DisplayPort 2.0 است.

دستگاه‌ها و کابل‌های USB 4 تفاوتی با دستگاه‌های USB 3 ندارند، اما در پشت صحنه آن‌ها بهبودهایی وجود دارد که آن‌ها را چند پله از دستگاه‌های USB 3 بالاتر می‌برد؛ قابلیت‌هایی که اگر گیمر باشید برای شما اهمیت زیادی خواهد داشت.

بیشتر بخوانید: چگونه گیمر شویم

دستگاه‌های USB4 از سال 2021 در بازار عرضه شدند.

تاریخچه USB

سرعت usb 4

اگر با چند نسخه اخیر USB و محدودیت پهنای باند آن‌ها آشنایی ندارید، در ادامه می‌توانید به آن‌ها نگاه سریعی بی‌اندازید:

  • USB 4 2.0: 2022، 80 Gbps
  • USB 4: 2019، 40 Gbps
  • USB 3.2: 2017، 20 Gbps
  • USB 3.1: 2013، 10 Gbps
  • USB 3.0: 2008، 5 Gbps

قابلیت‌های USB4 به سرعت بالا محدود نمی‌شود

در واقع USB4 دارای دو سرعت متفاوت با توجه به پروتکل خود است: 20 Gbps برای USB 4 Gen 2×2 و 40 Gbps برای USB 4 Gen 3×2. این سرعت‌ها قطعا بسیار بالاتر از نسخه‌های قبلی هستند، اما سرعت بالا تنها بهبودی نیست که USB 4 ارائه می‌دهد.

مدیریت پهنای باند

اگر در حال استفاده از بیشتر از یک دستگاه به صورت همزمان باشید USB 4 می‌تواند متوجه شود که هر یک از این دستگاه‌ها به چه مقدار پهنای باند احتیاج دارند و میزان کافی را به هر یک اختصاص دهد.

به عنوان مثال اگر در حال استفاده از یک مانیتور و انتقال فایل به حافظه خارجی باشید، این دو فعالیت بدون این که هیچ یک پهنای باند مازادی که باعث اختلال در دستگاه دیگر شود را به خود اختصاص دهد کار خواهند کرد.

بیشتر بخوانید: نحوه اتصال مانیتور به کامپیوتر

همچنین قابلیت مشابهی برای استفاده از پشتیبانی از DisplayPort 2.0 در پورت USB4 وجود دارد که به شما این امکان را می‌دهد تا با استفاده همزمان از 4 لین کابل از پهنای باند 80 Gbps برای داشتن تصاویر 8K روان و با رفرش ریت بالا بهره‌مند شوید.

توان شارژ بالا

تمام دستگاه‌های USB4 از USB PD یا USB Power Delivery پشتیبانی خواهند کرد که به این معناست که می‌توانید از این دستگاه‌ها برای شارژ دستگاه‌های دیگر USB با بازدهی بالا استفاده کنید.

به عنوان مثال می‌توانید تلفن همراه خود را به کمک لپتاپ خود شارژ کنید یا مانیتور شما که از USB 4 پشتیبانی می‌کند و به برق شهری متصل شده است می‌تواند از طریق اتصال کابل USB C خود که از USB 4 پشتیبانی می‌کند، لپ تاپ شما را نیز شارژ کند.

البته به همان شکل که سرعت انتقال دیتا USB 4 از نسخه‌های قبلی بیشتر است، سرعت شارژ آن نیز بیشتر خواهد بود و می‌تواند دستگاه‌های شما مانند یک آداپتور فست شارژ 100 واتی شارژ کند.

همچنین امکان مشابه مدیریت پهنای باند در امکان شارژ نیز وجود دارد و به عنوان مثال دستگاهی مانند لپتاپ‌ها که نیاز به قدرت شارژ بیشتری دارند می‌توانند از قدرت شارژ بیشتری استفاده کنند و دستگاه‌هایی مانند هدفون‌ها که قدرت شارژ کمتری نیاز دارند توان شارژ کمتری را دریافت کنند.

تفاوت USB 4 و تاندربولت

ممکن است تصور این که این دو فناوری چگونه و از چه نظر با یکدیگر تفاوت دارند مقدار دشوار باشد، خصوصا زمانی که می‌بینید USB4 برپایه Thunderbolt 3 است، اما این دو فناوری با یکدیگر تفاوت دارند.

سال‌های گذشته فناوری Thunderbolt از پورت Mini DisplayPort استفاده می‌کرد، اما زمانی که نسخه 3 این فناوری ارائه شد، اینتل پورت فیزیکی تاندربولت را به USB-C تغییر داد.

علاوه بر این اینتل امکان استفاده از این فناوری را برای سازندگان دستگاه‌های کامپیوتری رایگان کرد تا دیگر سازندگان نیز شروع به استفاده از این فناوری و همه‌گیر شدن آن کنند.

سپس USB-IF پروتکل USB 4 را معرفی کرد و اعلام کرد که برپایه Thunderbolt 3 است و مشخصات مشابهی با این پروتکل را خواهد داشت و طبیعتا برخی از قابلیت‌های آن را نیز خواهد داشت.

ایده کلی این کار این بود که امکان استفاده از دستگاه‌ها و تجهیزاتی که از فناوری‌های تاندربولت و USB پشتیبانی می‌کردند با یکدیگر امکان پذیر شود.

البته امروزه جدیدترین نسخه تاندربولت، Thunderbolt 4 است که تفاوت‌هایی با Thunderbolt 3 دارد. به عنوان مثال حداقل ظرفیت پشتیبانی شده آن برای PCIe از 16 Gbps به 32 Gbps افزایش یافته و امکان استفاده از کابل‌هایی با طول 2 متر با پهنای باند 40 Gbps وجود دارد. می‌توانید تفاوت‌های بیشتر آن‌ها را در سایت اینتل مشاهده کنید.

پشتیبانی USB 4

با توجه به مشخصات USB4 امکان اتصال آن به دستگاه‌های میزبان Thunderbolt 3 و USB 3.2 وجود دارد. همچنین دستگاه‌هایی که دارای پورت تایپ سی باشند در برقراری اتصال دشواری زیادی نخواهند داشت.

اما با توجه به پشتیبانی USB 4 از USB 2.0 و استفاده آن از USB Type-A برای اتصال این دستگاه‌ها به یکدیگر نیاز به یک تبدیل تایپ سی مانند تبدیل تایپ سی بیاند BA-404 خواهید داشت تا بتوانید دستگاه‌هایی که از این دو پورت متفاوت استفاده می‌کنند را به صورت فیزیکی به یکدیگر متصل کنید.

سوالات متداول

USB 4 با USB 3 چه تفاوتی دارد؟

USB4 نسخه جدید فناوری USB است که علاوه بر این که سرعت انتقال دیتا بسیار بالاتری از نسخه‌های قبلی دارد، قابلیت‌های فوق‌العاده‌ای دارد که با آن‌ها در این مطلب آشنا می‌شویم.

آیا USB4 همان USB Type C است؟

خیر، USB 4 از پورت اتصال Type C استفاده می‌کند، اما به این معنا نیست که هر پورت تایپ سی USB4 باشد. USB 4 پروتکل اتصال و USB C پورت فیزیکی است.

آیا می‌توان از طریق USB4 مانیتور متصل کرد؟

بله، USB 4 از پروتکل DisplayPort 2.0 پشتیبانی می‌کند و شما می‌توانید مانیتورهایی که دارای پورت تاندربولت یا USB C هستند را به کمک کابل و به صورت مستقیم و مانیتورهای دیگر را به کمک یک تبدیل تایپ سی با خروجی مناسب مانند تبدیل تایپ سی به HDMI بیاند BA-411 متصل کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *